Sedaj v času poletne turistične sezone se veliko ljudi zanima za ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre za nakup. To je zelo visoko kakovostno olje, ki ima zasluženo zaščitno oznako porekla pridelanega in ustekleničenega na geografskem območji občin Koper, Izola Piran.
Vsebuje različne sorte oljko kot so Istrska belica, Buga, Črnica, Leccino, Frantoio in Pendolino. Za to ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre so predpisana strožja merila, ki morajo vsebovati nižjo vsebnost prostih maščobnih kislin kot ostala deviška olja. Njegova uporaba sega tako v kozmetiko, zdravilstvo in seveda največ v kulinariko. Za uporabo v kozmetiki se ga uporablja kot vlažilec za zmanjševanje brazgotin in strija kožo, predvsem suhe in občutljive kože. Uporablja se ga za nego las in nohtov, odstranjevanje ličil. Pred uporabo ga je potrebno vedno testirati na majhni površini kože, saj je zelo koncentrirano.
Največ pa se ga uporablja v kulinariki kot dodatek jedem na primer k sirom pri narezkih in za razne zelenjavne omake ali samo za kruh. Specialni kuharski mojstri ga uporabljajo tudi v marinadah za meso in rib skupaj z zelišči. Zelo primerno je kot dodatek na bruschette, to je na popečen kruh skupaj za paradižnikom in baziliko ter sirom, kot poliv na testenine ali ribe pečene na žaru. Skratka ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre se imenuje deviško, ker je pridobljeno brez kemičnih in toplotnih obdelav, ročno obrano in mehansko stisnjeno. Moč pridelave si je možno ogledati v nekaterih oljarnah v Slovenski Istri, ponekod je mogoč tudi voden ogled oljčnikov in postopkov same pridelave, pred nakupom ojla so možne degustacije, katere pa povsod spremlja še narezek s pršutom in sirom.
Nakup oljčnega olja je možen tudi kot darilo ali suvenir, za ta namen so na voljo posebna polnjenja v za to posebej narejenih steklenicah raznih oblik. Tukaj še moramo poudariti, da se olje shranjuje v temne steklenice, da ne pride do oksidacije. Kadar ne veš kaj podariti, z ekstra deviškim oljčnim oljem Slovenske Istre ne zgrešiš nikoli.