Letališki prevozi Nočni daljnogled Za opazovanje živali je nočni daljnogled priporočljiv

Za opazovanje živali je nočni daljnogled priporočljiv

Že od mladih let sem se družil z dvemi prijatelji. Bili smo res nerazdružljivi. Končno smo se ponovno dobili in se odpravili na nočno opazovanje dogajanja v gozdu. Najstarejši izmed nas treh je lovec in ta vikend je na vrsti za dežurstvo v njihovem lovskem rajonu. Po zadnjih podatkih in opazovanjih so lovci opazili pomanjšanje števila divjadi na njihovem rajonu. Nihče ni vedel zakaj je do tega prišlo.

Imeli smo dve različni teoriji: ali se je divjad preselila drugam ali pa so na delu ponovno divji lovci. Podobno se je zgodilo že pred leti, ko jih je lovec iz njihove lovske družine proti plačilu vodil po gozdovih na nočni lov. Kasneje se je sicer sam ulovil v nastavljeno past in bil trajno izključen iz članstva lovske veze, pa vendar so naredili škodo, ki se je ob budnem očesu lovcev komaj v nekaj letih popravila. 

Za opazovanje živali je nočni daljnogled priporočljiv

Še pri dnevni svetlobi smo se odpravili proti lovski preži, ki bo to noč naša postojanka. Vsak s svojim nahrbtnikom smo počasi hodili po gozdu. Prijatelj lovec je razlagal kaj bomo to noč počeli. Vprašal naju je, če imava morda nočni daljnogled. Sedeli bomo v popolni tišini in opazovali. 

Na novih lokacijah so postavili lovske opazovalnice, stare pa so podrli. Opazovalnica na kateri bomo to noč, je največja med novimi. Ima tudi neprodušno zaprto sobico, iz katere ne prideta ven ne zvok ne svetloba, tako, da se bomo v primeru slabega vremena lahko zatekli vanjo.

Stali smo vsak na svojem koncu in opazovali okolico. Začelo se je mračiti. Prijatelj lovec je iz nahrbtnika vzel nočni daljnogled. Poskusil sem gledati skozi navaden daljnogled, vendar v temi ni bilo videti ničesar. Dal nama je vsakemu svojo nočni daljnogled. Zdaj sva končno lahko dobro videla okolico. Res je nočni daljnogled pomembna oprema lovca na nočni straži. Z njim se ponoči vidi dlje in bolje.