Z sestro sva si čisto različne, ena rada pripravlja glavne jedi, druga pa peč pecivo. Jaz obožujem peko in na moji mizi, če ni drugega so rogljički, ker imamo doma orehova jedrca in tako poskrbim, da otroci pojedo orehe, ker da bi jih jedli samo tako jih ne.
Ja, tisti mehki, krhki rogljički, orehova jedrca so bistvo njih, jaz jih dam vedno malo več, kot je napisano, da so le okusnejši in boj slastni.
Moj recept je čisto preprost, naučila sem se ga pri babici, ko jih je vedno pripravila pri nas in me novejši recepti ne pritegnejo, ker je ta njen recept še vedno naj boljši.
Takole gre:
- 340 g moke,
- 50 g sladkorja,
- 140 g surovega masla,
- 150 g orehova jedrca,
- 1 jajce,
- Dodam še 2 žlici kisle smetane.
Vse skupaj dobro pregnetem, jaz naredim maso kar v mešalniku, tako je res enostavno, skoraj nič ne zamažem, potem pa kar naprej brez čakanja, oblikujem rogljičke in jih pečem sproti, ene pečem, druge delam. Pečem jih na 180 stopinj kakšnih 15 min. Ko so pečeni, pa jih nič ne posujem z sladkorjem, ker je sladkorja že povsod dovolj. Tako so orehova jedrca porabljena še kako koristno in moji otroci že poznajo vonj, ko jaz pečem rogljičke, večkrat pa tudi priskočijo na pomoč, da mi orehova jedrca zmeljejo v mlinčku in prav uživajo.
Če boste orehova jedrca kupovali v trgovini pa edino pazite, da so res dobra in nimajo kiselkastega okusa. Kajti hitro se zgodi, da so na trgu slaba, potem pa rogljički še z daleč ne bodo tako dobri, kot če imate res dobre orehe. Sama sem že delala z orehi, ki niso bili dobri in povem vam, da se še kako okusi in da sem jih na koncu vrgla stran, ker se enostavno niso pojedli, tako da orehova jedrca morajo biti kvalitetna, drugače jih raje ne kupujte.